Hållbara fastigheter
Genom att använda material som kan återbrukas, eller som redan är återbrukade, bidrar vi till ett cirkulärt tänkande. Vi arbetar även strategiskt med placeringen av anläggningarna, t ex i nära anslutning till kollektivtrafikens stationer och hållplatser, för att på så sätt möjliggöra för byte till ett hållbarare resesätt och därmed minska stadstrafiken.Behovet av parkeringsplatser kan ändras snabbt. I takt med att transportsektorn förändras och nya mobilitetslösningar introduceras på marknaden, kan vi tänka oss att bilinnehavet minskar i framtiden.
Vi tänker cirkulärt
För att kunna anpassa våra parkeringshus för en föränderlig framtid, tänker vi alltmer cirkulärt när vi planerar våra parkeringsanläggningar och har ett mycket bredare synsätt när vi gör våra investeringar. Vi bygger flexibla konstruktioner som gör det möjligt att demontera P-husen eller att använda dem till andra samhällsfunktioner i framtiden. Vi dokumenterar via en materiallogg vilka material som byggs in och hur de kan demonteras så att byggnaden blir en materialbank med ett dokumenterat materialvärde.
Hållbar mobilitet
Vi bygger inte bara hus för parkering av bilar, utan tänker samhällsnytta i ett större sammanhang. Mobilitetstanken är bärande, vilket grundar för samnyttjande och optimal användning såsom att skapa möjligheter för exempelvis bilpooler och plats för cykelparkering. Parkering Malmö m fl ingår i pilotprojektet Maas i Skåne (projektägare Skånetrafiken) som under 2020 och 2021 ska testa en gemensam digital plattform för flexibla och kombinerade biljettsystem. Vi hoppas kunna erbjuda en helhetslösning för resenären där parkering, kollektivtrafik, bilpooler, sparkcyklar, och cyklar ingår.
Läs mer här om hållbar mobilitet>>
Klimatneutralt byggande
Vi arbetar även med beräkning av klimatpåverkan från byggprocessen. Det kan handla om klimatpåverkan från framställandet av materialet, metall kräver t ex mycket fossil energi som ger stora klimatutsläpp. Parkering Malmö har skrivit på initiativet LFM30, vilket innebär att vi åtar oss att byggstarta minst ett klimatneutralt projekt innan 2025. För att ha något att jämföra med har vi tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet börjat räkna på klimatpåverkan från byggnationen av P-huset Hyllie Allé.
Läs mer här om LFM30>>
Hållbara och innovativa parkeringshus
P-huset Fullriggaren i Västra hamnen är ett bra exempel på hur vi arbetar. Här har vi integrerat solpaneler, förberett för vindkraft på taket, ökat antalet laddningsstationer för elbilar. I P-huset Anna och P-huset Godsmagasinet har vi installerat växtväggar, så kallade vertikala parker, för att gynna lokala ekosystem samt ge en trevligare närmiljö både i och utanför byggnaden.
I det nya parkerings-/mobilitetshuset Sege Park har vi fokuserat på att bygga cirkulärt och att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Tanken är att P-huset ska göra så stor nytta för stadsdelen som möjligt.
Läs mer den innovativa vattenlösningen i P-hus Sege park >>
Läs mer om hur P-huset Sege Park blir en tillgång för energisystemet>>