Växtväggar för en god stadsmiljö
Forskning visar att gröna miljöer har en positiv inverkan på människors välbefinnande och hälsa. Dessutom bidrar växtväggar till biologisk mångfald i staden. De skapar hemvist åt olika spindlar, krypare och andra pollinerande insekter, som i sin tur blir mat åt fåglar. Avsaknad av insekter i stadsmiljöer är inte bara ett ekologiskt hot, utan skapar också ökade kostnader för staden då det medför att växter inte blir pollinerade utan årligen måste återplanteras. Parkering Malmö har hittills installerat växtväggar på tre av sina parkeringsanläggningar.
Parkeringshuset Fullriggaren
På sammanlagt 500 m2 fördelat på två av P-husets fasader växer idag vildvin och bokharabinda. P-huset är även försett med holkar för fåglar och fladdermöss.
Parkeringshuset Anna och Parkeringshuset Godsmagasinet
Under 2019försågs även P-huset Godsmagasinet och P-huset Anna med växtväggar och olika typer av faunastödjande element som fågelholkar och bihotell. För att maximera den biologiska mångfalden, men också för att det ska vara vackert, har vi samarbetat med en hortonom för att välja ut 40 olika växtarter, varav 15 arter ur den svenska floran. Växtväggarna innehåller arter som blommar mellan april och oktober bland annat vårtörel, kärleksört, prästkrage och höstflox.
Totalt har 5000 plantor på 150 m2 planterats på P-huset Godsmagasinet, och 18 000 plantor på 450 m2 planterats på P-huset Anna..
Bidrag från Boverket
För att installera växtväggarna på P-husen Anna och Godsmagasinet har Parkering Malmö beviljats bidragsmedel från Boverkets program ”Bidrag för grönare städer”. Tillsammans med Malmö stad, IVL och SLU ska Parkering Malmö undersöka vilka nyttor som växtväggarna ger staden, till exempel vad gäller ökad biologisk mångfald, minskat buller och omhändertagande av dagvatten. Mätningar och utvärdering av väggarna görs inom projektet Blue Green City Lab som delvis finansieras av Vinnova.