Graffitiväggen på Mobilitetshuset Anna
Mobilitetshuset Anna har Sveriges äldsta lagliga graffitivägg. Riktlinjerna för hur graffitiväggen på Mobilitetshuset Anna får användas formulerades redan 1978/1979 av Parkering Malmö och har sedan dess varit gällande:
Graffitiväggen på P-huset Anna ska vara föremål för konsten. Reklam, tydliga politiska budskap, okvädesord och personliga kränkningar tas bort.
Syftet med graffitiväggen var att upplåta väggen för konsten, och riktlinjerna har styrt Parkering Malmös hantering av graffitiväggen sedan huset stod färdigt. Därmed har vi regelbundet sett över graffitiväggen, och under årens lopp tagit bort budskap som varit direkt olagliga eller väckt anstöt, såsom könsord i bild och text, varit personliga kränkningar eller haft politiskt budskap. I de fall vi själva inte hunnit uppmärksamma eller haft kunskap att tolka budskap som gått emot våra riktlinjer, har kunder och allmänhet meddelat oss.
Sanering av graffitiväggen framöver
Med hänsyn till de starka reaktioner som väckts på grund av Parkering Malmös graffitisanering, kommer vi att stämma av med Malmö stad innan eventuella målningar tas bort på vår graffitivägg.
Frågor och svar
Vad innebär det att det är en laglig graffitivägg?
Svar: Målning som görs på andras ytor utan lov är klotter, och är en brottslig handling. Som fastighetsägare till Mobilitetshuset Anna har Parkering Malmö upplåtit att del av fasaden för alla att måla på. Därmed är det en laglig graffitivägg. Syfte har varit att skapa en yta för konsten och att främja konstformen graffiti.
Det sprids en film på sociala medier där en målning på grafittiväggen vid Mobilitetshuset Anna målas över av Parkering Malmös personal. Väggen ska vara en laglig graffittivägg så varför målades målningen med orden ”free palestine” över?
Svar: Riktlinjerna för hur graffitiväggen på Mobilitetshuset Anna får användas formulerades redan 1978/1979. Syftet med graffitiväggen har från start varit att det ska vara föremål för konsten och en yta för gatukonst, men utan att vara reklam, politiska budskap, kränkningar eller okvädesord. Texten som målades över hade tolkats som politisk. För att undvika att felaktiga bedömning görs kommer vi framöver att ha en dialog med Malmö stad.
Finns det platser i Malmö där graffiti och affischering är tillåtna?
Svar: Ja, vid Malmö Folkets park finns ett plank avsatt för graffiti. Här är grundprincipen att inget tas bort. Det är endast i undantagsfall när innehåll bedöms vara ett lagbrott som motivet tas bort, exempelvis om det anses utgöra hets mot folkgrupp.
Varför har inte ni på Parkering Malmö samma riktlinjer som Malmö stad har för sin lagliga graffitivägg vid Folket Park?
Svar: Syftet med graffitiväggen på Mobilitetshuset Anna har från start varit att det ska vara föremål för konsten och en yta för gatukonst, men utan att vara reklam, politiska budskap, kränkningar eller okvädesord.
Vi kommer nu att inleda ett samarbete med Malmö stad kring uppdaterade riktlinjer. Detta arbete kommer att kunna påbörjas först efter Eurovision, och fram till dess kommer vi att stämma av med Malmö stad innan eventuella målningar tas bort på vår graffitivägg.
Vilka är Parkering Malmö rutiner för klottersanering?
Svar: Klotter på andra ytor än den lagliga graffitiväggen på Mobilitetshuset Anna betraktas som vandalisering och tas bort. Inför Eurovision Song Contest, som är ett internationellt evenemang och lockar stora mängder besökare till Malmö, har vi ett större behov av renhållning än normalt. Vi har därför utökat vår beredskap för klottersanering och förstärkt med extern leverantör.
Vad händer med klotter eller affischering på olovliga platser under Eurovision?
Svar: Alla former av skadegörelse, inklusive klotter, som utförs på platser där detta inte är tillåtet tas bort – oavsett budskap och även när det inte är ESC. Det är exempelvis inte tillåtet att klottra eller affischera i hissar, betalautomater och elskåp, eller på andra ytor i våra fastigheter.