Nytt P-hus i Hyllie med fokus på återbruk
Parkeringshuset kommer att ha plats för ca 300 p-platser och flera mobilitetslösningar som är tillgängliga för boende och verksamma i området. Det ska bli solceller och ett fastighetsbatteri på taket och en lokal i bottenvåningen. Första spadtaget beräknas till någon gång mellan juni och oktober 2022. Parkeringshuset beräknas vara klart för invigning första kvartalet under 2024.
- Det unika med byggprojektet i Hyllie är vår ambition att parkeringshuset ska kläs i en fasad som består av återbrukat material, berättar Annika Fernlund, fastighetsutvecklare på Parkering Malmö. Det är ännu inte bestämt vilket återbrukat material det blir, men arkitekterna arbetar med att id
Arkitektkontoret Fojab har fått uppdraget
Det är arkitektkontoret Fojab som har fått i uppdrag att rita parkeringshuset och därmed att hitta byggprodukter som kan återbrukas som byggmaterial till den ca 2 400 kvm stora fasadytan. Det kan bli fasadskivor eller kassetter av exempelvis återbrukade fiskenät, glasskivor eller sågade taktegelpannor. Flera rivningsprojekt har undersökts liksom olika metallfraktioner i samarbete med Stena Recycling.
– Vår förhoppning är att kunna använda glasskivor som ska bytas ut från universitetsbyggnaden Orkanen i Malmö. Lunds Tekniska Högskola, LTH, genomför tester på glaset för att utreda om det går att använda. Vi hoppas också kunna använda stålskelett från tillverkningsindustrin, det som blir över när olika delar stansats ut från plåt. Det är ett annorlunda sätt att arbeta, att utgå från kasserat eller överblivet material och hitta nya användningsområden. Det är spännande att tillsammans med beställaren utforska hur det cirkulära byggandet kan utvecklas ytterligare, säger Petra Jenning, arkitekt och innovationsledare på FOJAB.
Bidrar till cirkulärt tänkande
- Det är lättare för oss att jobba innovativt med återbrukat material än för andra beställare, eftersom vi inte har isoleringskrav på våra byggnader, berättar Annika Fernlund vidare. Genom att använda material som kan återbrukas, eller som redan är återbrukade, bidrar vi till ett cirkulärt tänkande, samtidigt som vi kan minska klimatpåverkan från byggnationen.
- Man har ett stort värde i byggnaden om man använder det försiktigt och kan återanvända det igen. Istället för att se byggnaden som förvaring av innehållet, kan man se på byggnader som en bank av material, avslutar Annika.
Forskningsprojekt
Byggprocessen kommer att följas och delfinansieras av det Vinnova-finansierade forskningsprojektet ”Centrum för cirkulärt byggande” - även kallat ”CCBuild”. Syftet är att se hur användningen av återbrukade byggprodukter påverkar designprocessen.
För bilder och kontaktuppgifter
Besök gärna vårt nyhetsrum på MyNewsdesk, där det också finns bildmaterial att ladda ner.
För mer information
Vill du läsa mer om det nya parkeringshuset i Hyllie, kan du också läsa här>>