Sege Park
Mobilitetshuset Sege Park har 6 våningar (bottenplan samt 5 våningar) och plats för ca 600 bilar samt cykelgarage. Det är förberett för 120 laddplatser från början, varar 70 av dessa är driftsatta initialt. Huset är ritat av Lloyd’s Arkitektbyrå AB.
Material
Både som bolag och som medlemmar i LFM30 vill Parkering Malmö sänka klimatpåverkan av våra byggnationer. För Mobilitetshuset Sege Park har vi även tänkt cirkulärt kring byggnaden och dess material. Härmed kan byggnaden användas som en framtida materialbank om behovet skulle förändras i framtiden.
Trästomme
Mobilitetshuset består av en stomme av pelare och balkar i limträ och med bjälklag av korslimmade träelement. Träet är av furu från ett hållbart skogsbruk och har transporterats med tåg.
Gatsten och gjutasfalt
På bottenvåningen har gatsten använts för att minska mängden betong. Istället för att gjuta en traditionell betongplatta är grunden delvis byggd av betongplintar, men kompletterad med återanvänd gatusten.
På de övre våningsplanen i mobilitetshuset ligger gjutasfalt (där återvunnen spill från mattor har använts), som både är ett tätskikt för att skydda träbjälklaget och ett slitskikt för bilarna att köra på.
Hampa som isolering
Som isoleringsmaterial har förnybar hampa använts. Hampaisoleringen är en förnyelsebar gröda från lantbruket som har både hög värmelagringskapacitet och en förmåga att hantera fukt. Hampa odlas på ca 100 dagar och binder ca 15 ton koldioxid per hektar. Det betyder att det binder ca 44 kg CO2 per kubikmeter hampaisoliering (brutto).
Hållbara innovationer
Solceller, fastighetsbatteri och smart styrning av el
Mobilitetshusets laddboxar laddas med hjälp av närproducerad el. På taket finns det 1 400 kvm solceller. Dessa är kopplade till ett fastighetsbatteri (243 kWh) med smart styrning av energianvändningen. Det handlar om att styra och lagra elen utifrån trycket på elnätet. När trycket på nätet är lågt kan fastighetsbatteriet laddas från elnätet. När många bilar laddas samtidigt kan systemet ställas in så att den egenproducerade elen från solcellerna används för att ladda upp batteriet. Denna lösning gör Mobilitetshuset Sege Park till en energihubb, som blir en resurs för elnätet snarare än en belastning.
Växtväggar – vertikala trädgårdar
Mobilitetshusets fasad pryds av 1 500 kvm växtväggar eller som det också kallas, vertikala trädgårdar. Det finns 166 blomsterlådor som är gjorda av korten stål. Växterna har valts främst för att maximera den biologiska mångfalden, men också för att se vackert ut för områdets boende.
Dagvattenmagasin
Under mobilitetshuset ligger ett 100 m3 dagvattenmagasin, som samlar in regnvatten från taket och från omkringliggande gator. Det lagrade vattnet pumpas upp och leds ut för att vattna blommorna i växtväggarna. När vattenmagasinet är fullt, är det beräknat att räcka åtta dagar utan nederbörd under sommarmånaderna.
Rampsystemet
Ett rampsystem har utvecklades för att underlätta och hålla nere kostnaden för rengöring av mobilitetshuset. Smuts och partiklar skakas av på rastret och samlas upp genom långa rännbrunnar i de första två våningarna. En avskiljningsränna tar bort oljan, och sedan töms containern. Denna självreningsprocess minskar vattenanvändningen vid underhåll.
Mer information
Läs mer om växtväggarna här>>
Gjutasfalt lägg som tätskikt för att skydda träbjälklaget>>
Läs pressmeddelandet om invigningen av P-huset Sege Park>>
Läs pressmeddelande om det unika vattensystemet>>
Läs pressmeddelande om när trästommen sätts på plats>>
Läs pressmeddelande om första spadtaget>>
Läs vårt pressmeddelande om när bygglovet blev klart>>
Se våra webbinarium om P-hus Sege Park och dess innovativa lösningar>>
Malmö stad har ambitionen att Sege Park ska bli stadens nya skyltfönster för hållbar stadsutveckling. Läs mer här på Malmö stads hemsida>>